Thursday, March 17

Biskut Sarang Semut | Resepi Biskut Raya

Biskut Sarang Semut | Resepi Biskut Raya


Salam/hi, 

Hari ni nak share 1 resepi biskut raya yang memang terkenal di alam semesta di musim raya :D

Nama resepi ni ialah Biskut Sarang Semut. Mesti tahu kan? selalunya biskut ni memang ada lah. Kanak-kanak suka biskut ni sebab ada chocolate rice kat atas tu. Budak-budak mesti lah suka coklat kan? 

Jangan kata budak-budak, kita yang da dewasa ni pon kadang-kadang pantang nampak coklat, sedar-sedar dah masuk mulut. :D

Macam biasa, sediakan bahan-bahan di bawah ni okay?
  1. Buttercup - 250 gram
  2. Gula castor - 1/4 cawan
  3. Tepung penaik - 1 cawan
  4. Tepung gandum - 2 1/2 cawan
  5. Tepung jagung - 1/2 cawan
  6. Tepung kastard - 1 cawan
  7. Baking powder - 1/2 sudu teh
  8. Esen vanilla - 1 sudu
  9. Telur - 1 biji
  10. Chocolate rice - 1 botol
Okay cara nak buat follow step di bawah ni:-

  1. Campurkan buttercup 250 gram dengan 1/4 cawan gula castor
  2. Pukul campuran tu sampai agak kembang
  3. Masukkan pula telur i biji dan esen vanilla 1 sudu dan pukul lagi sampai kembang 
  4. Masukan pula semua tepung tadi termasuk baking powder dan pukul lagi sampai sebati. Tapi ingat, tinggalkan sikit tepung gandum untuk diguna pada akhir nanti
  5. Masa tepung tu dah sebati, rasa dengan tangan sama ada doh (tepung adunan sebati) tadi lembik atau tidak, kalau lembik tambah sikit demi sedikit tepung gandum dan gaul sampai doh itu sebati dan dalam keadaan TERBAIK. 
  6. tips: doh yang tak melekat ditangan apabila diuli ialah doh yang dalam keadaan TERBAIK
  7. Doh yang dah siap tu perlu disagat, boleh guna sagat timun je. Hati-hati supaya tak tertekan kuat sangat.
  8. Doh yang dah disagat tu masukkan dalam cup, lepas tu tabur sikit chocolate rice kat atas sebagai perasa dan hiasan.
  9. Boleh tabur benda lain ikut kreativiti ye :)
  10. SIAP dan sedia untuk dibakar dalam oven selama 10 minit atau lebih pada suhu 180 darjah celcius

Jom belajar biskut daisy pulak KLIK SINI