Biskut Kejora | Resepi Biskut Raya
Resepi biskut raya ni biskut kejora. Nama canggih ni. hihi.
So, bahan dia pun agak canggih la ye.
Sediakan bahan-bahan dibawah ni:
Mentega - 100 gram
Tepung gandum - 100 gram
Gula aising - 50 gram
Tepung kastard - 50 gram
Bijirin oat - 30 gram
Nestum original - 30 gram
serbuk kopi coffemate - 30 gram
telur (bahagian kuning sahaja) - 2 biji
esen vanilla - 1/4 sudu teh
Untuk bahan hiasan:
Honeystar (bijirin sarapan pagi) - 1 kotak
Kuning telur - 2 biji
Langkah-langkah nak buat ialah
- Masukkan mentega dan gula aising dalam mangkuk, pukul sampai sebati
- Masukkan pula kuning telur 2 biji dan gaul lg sampai rata
- Doh yang terhasil dicanai setebal 0.5cm
- Tekap dengan acuan bentuk bintang, kalau bentuk bulan, nt jadi biskut bulan kejora pula
- Doh yang dah ditekap tu diletak dalam dulang pembakar dan sapu kuning telur atasnya
- Hias pula dengan honeystar kat atas tu (terpulang atas kreativiti masing-masing)
- Sekarang bakar dalam oven pada suhu 176 darjah selsius selama 20 minit
- Sebelum bakar jangan lupa panaskan oven okay?
Siap! Taraaaaa...
Boleh bagi kat anak-anak atau anak tekak sendiri. Mesti diorang hepi. Sebab manis, rangup, dan ade honeystar!