Biskut Semperit | Resepi Biskut Raya
Salam/hi,
Biskut Semperit ni terkenal bila sampai musim raya. Rasanya dalam 10 rumah kita pergi beraya, 12 rumah mesti ada biskut ni :p ermm betul ke? Hehe.
Kuih ni sangat popular sampaikan bersepah-sepah orang jual di bazar walaupun bukan musim raya. Bila musim raya jangan cakap lah, lagi la banyak orang jual.
Tapi banyak yang tak sedap kan bila beli kat tepi-tepi jalan. Kadang-kadang dapat yang keras, kadang-kadang dapat yang masuk angin. Mentang-mentang la jual murah RM10 dapat 3 bekas. HUHHHH...
Jadi, nak sedap kena buat sendiri lah. Boleh buat ikut selera kita. Tapi ramai yang tak tahu resepi biskut raya ni kan? Okay hari ni saya share okay?
Mula-mula sediakan bahan macam dibawah ni:-
- Mentega atau butter - 1 cawan
- Gula halus yang dikisar -1 cawan
- Telur (Bahagian kuning sahaja) - 2 biji
- Tepung jagung atau castard - 2 cawan
- tepung gandum - 1 cawan
- tepung ubi - 1 cawan
- pewarna kuning - 2 sudu teh
- buah ceri - hiris kecil - kecil dalam bentuk dadu
Dah siap semua bahan-bahan tu? Okay jom mula masak. Mula-mula
- Putar gula dengan mentega sampai sebati
- Kemudian campurkan telur kuning 2 biji tu dengan pewarna 2 sudu
- Campurkan tepung jagung/castard dengan tepung gandum dan tepung ubi (1 jenis tepung 1 cawan)
- Ayak tepung tu sambil capur sikit demi sedikit sebatian gula, mentega, telur kuning, dan pewarna yang dah buat tadi tu
- Kalau campuran tepung (doh) tu masih lembik semacam, tambah lagi tepung jagung sikit demi sedikit
- Sapu dulang dengan butter (lapisan nipis je)
- Masukkan doh dalam acuan semperit tu dan picit je buat bentuk yang macam dalam gambar diatas tu
- Letak ceri atas semperit tu
- simpan doh tu dalam peti ais dalam 30 minit
- Panaskan oven selama 5 minit pada suhu 150 darjah selsius
- Baru masukkan doh semperit tadi dalam oven dan bakar selama 30 minit sampai masak
Senang je kan? ape lagi cuba ye. Rugi tak buat