Thursday, March 17

Biskut Daisy | Resepi Biskut Raya

Biskut Daisy | Resepi Biskut Raya



Salam/hi, 

Biskut Daisy, sweet je nama dia kan? haha. Rasa dia pun sweet jugak. Comel bentuk dan warna dia. Nanti test resepi biskut raya ni okay? kalau rajin boleh buat jual-jual jugak. :)

Macam biasa, sediakan bahan-bahan dahulu. 

Bahan yang diperlukan untuk TOPPING ialah:

Mentega - 160 gram
Tepung gandum - 160 gram
Gula aising - 60 gram
Pes strawberi/pewarna pink - 2 sudu kecil

Bahan yang diperlukan untuk BISKUT ialah:

Mentega - 250 gram
Gula aising - 60 gram
Tepung gandum - 220 gram
Tepung jagung - 240 gram
Esen vanilla - 1 sudu kecil

Cara buat biskut:

Gula aising dicampur dengan mentega
Pukul sampai kembang
Masukkan tepung gandum dalam campuran tadi dan gaul sampai sebati (doh)
Canaikan doh tadi sampai leper kira-kira 1cm tebalnya (boleh buat tebal sikit ikut selera masing-masing)
Terap doh tu dengan acuan

Cara buat topping:

Campurkan mentega dan gula, gaul sampai sebati
Masukkan pewarna pink atau pes strawberi beserta tepung gandum dalam campuran tadi
Uli sampai sebati dan jadi doh yang lembut

Cara letak topping atas biskut:

Masukkan doh topping atas acuan nozel, picit doh tu atas doh biskut yang dah dicanai dan diterap dengan acuan tadi

Cara Bakar biskut:

Setkan suhu oven setinggi 160 darjah celsius. 
Bakar sampai kekuningan (kira-kira 10 minit ke atas)

Selamat mencuba dan berjaya :)