Biskut Batang Buruk | Resepi Biskut Raya
Siapa yang lahir sebelum 90-an mesti sangat kenal dengan biskut tradisional ni.
Nama biskut tu ialah biskut batang buruk. Nama je lekeh, tapi rasa dia perghh awesome!
Biskut ni nak masak tak perlu guna oven pon. Goreng dalam kuali je.
Resepi nak buat biskut tradisional ni pon tak susah mana,
Kena ada
Tepung gandum - 600 gram
Tepung beras - 300 gram
Santan kelapa - 1 biji saiz sederhana
Kacang hijau - 600 gram
Gula halus kisar sampai halus - 400 gram
Telur - 3 biji
Minyak masak
Cara penyediaannya ialah
Panaskan santan sampai mendidih, lepas tu sejukkan santan tu atas meja
Bersihkan kacang hijau dari benda asing dan kisar sampai halus
Campurkan gula yang dikisar tadi dalam kacang hijau yang dikisar tu, dan gaul sampai sebati
Lepas tu masukkan santan tadi dalam campuran tu dan gaul
Masukkan pula telur dan gaul/uli lagi sampai sebati
Kemudian canaikan sampai nipis doh tadi, dan potong dengan saiz 2cm x 3 cm
Gulung tepung tu dan biarkan bahagian dalam itu kosong
Goreng gulungan tepung tadi sampai garing
Dah garing, isikan bahagian kosong kat tengah tu dengan campuran gula dan kacang hijau yang dah di kisar
Siap! Haiiihhhh... Kacan betoi! Jangan tak buat na.. penat awak dah baca sampai habis post ni.