Friday, March 18

Biskut Coklat Nestum | Resepi Biskut Raya

Biskut Coklat Nestum | Resepi Biskut Raya



Ini resepi biskut raya nestum bercoklat. Nestum, sapa cakap baby je makan nestum? Orang dewasa pon boleh. Cuma kena kreatif sikit la. Tak best la makan nestum tu lembik-lembik macam bubur kan? Haha... :p

Mula-mula pergi dapur check sama ada bahan-bahan di bawah ni ada:-

  1. nestum - 160 gram
  2. Tepung gandum - 200 gram
  3. Tepung kastard - 70 gram
  4. Gula halus - 76 gram
  5. Buttercup - 180 gram
  6. Telur ayam - 1 biji
  7. Serbuk penaik - 1/2 sudu teh
  8. Coklat masakan - 250 gram


Simple je bahan dia kan? Okay cara nak buat dia macam ni,


  1. Campurkan tepung gandum, tepung kastard, dan serbuk penaik tadi
  2. Ayak campuran tepung tu dan gaulkan dengan nestum
  3. Dalam bekas lain, masukkan butter dan gula, kemudian putar sampai jadi gebu 
  4. Masukkan 1 biji telur dalam adunan butter dan gula tersebut dan gaul/pukul sampai mati sekata
  5. Satukan campuran tepung dan nestum dalam adunan butter, telur dan gula tadi dan uli sampai jadi doh (cara dapatkan doh yang baik ialah dengan menguli hingga doh itu tidak melekat di tangan bila diuli)
  6. Canaikan doh tersebut kira-kira setebal 1cm dan tekap dengan acuan (terpulang bentuk apa)
  7. Bakar doh yang dah ditekap dengan acuan tu sampai masak (10 minit ke atas) pada suhu 160 darjah selsius
  8. Biskut yang siap dibakar dibiarkan sejuk di atas meja selama 30 minit


Sementara tunggu biskut sejuk,

Panaskan coklat masakan tadi hingga cair, boleh tambah gula kalau nak maniskan lagi coklat ni

Lepas 30 minit, hiaskan biskut yang dibakar dan dibiarkan sejuk tadi dengan coklat cair tadi. Terpulang nk hias macam mana. Kalau saya, saya guna sudu, siram je coklat atas biskut tu. Cepat dan mudah. hihi...

Sekali lagi biarkan biskut tu hingga coklat tu mengeras.

Lepas coklat tu keras, boleh simpan dalam tupperware dan sorok dalam laci. Nanti suami dengan anak-anak nampak, tak sempat raya tiba-tiba tinggal serdak je nanti. hahah

OK done!

Assalamualaikum