Tuesday, March 22

Biskut Kejora | Resepi Biskut Raya

Biskut Kejora | Resepi Biskut Raya 




Resepi biskut raya ni biskut kejora. Nama canggih ni. hihi.
So, bahan dia pun agak canggih la ye.

Sediakan bahan-bahan dibawah ni:

Mentega - 100 gram
Tepung gandum - 100 gram
Gula aising - 50 gram
Tepung kastard - 50 gram
Bijirin oat - 30 gram
Nestum original - 30 gram
serbuk kopi coffemate - 30 gram
telur (bahagian kuning sahaja) - 2 biji
esen vanilla - 1/4 sudu teh

Untuk bahan hiasan:

Honeystar (bijirin sarapan pagi) - 1 kotak
Kuning telur - 2 biji

Langkah-langkah nak buat ialah

  1. Masukkan mentega dan gula aising dalam mangkuk, pukul sampai sebati
  2. Masukkan pula kuning telur 2 biji dan gaul lg sampai rata
  3. Doh yang terhasil dicanai setebal 0.5cm
  4. Tekap dengan acuan bentuk bintang, kalau bentuk bulan, nt jadi biskut bulan kejora pula
  5. Doh yang dah ditekap tu diletak dalam dulang pembakar dan sapu kuning telur atasnya
  6. Hias pula dengan honeystar kat atas tu (terpulang atas kreativiti masing-masing)
  7. Sekarang bakar dalam oven pada suhu 176 darjah selsius selama 20 minit
  8. Sebelum bakar jangan lupa panaskan oven okay?


Siap! Taraaaaa...

Boleh bagi kat anak-anak atau anak tekak sendiri. Mesti diorang hepi. Sebab manis, rangup, dan ade honeystar!